QUI SOM

Gualba és un municipi del Vallès Oriental situat al massís del Montseny, als vessants meridionals dels turons de l'Home i de Murou.
És un poble de gent afable i oberta i ha estat des de sempre molt compromès artística i culturalment. Possiblement per això i, entre d'altres entitats socio-culturals, compte amb “L'Esbart Jove de Gualba”.
De la inquietud d'un grup de veïns i estiuejants entusiastes de la dansa tradicional, el 19 d'octubre de 1991, en una reunió celebrada a la Sala Gorg Negre del poble, neix “'L'Esbart Jove de Gualba”, amb el propòsit d'expressar aquesta manifestació artística i cultural en el sentit més ampli però, això si, dins de les seves possibilitats.
Aquest mateix dia queda constituïda la primera Junta Directiva que, amb la presidència d'en Jesús López, s'encarregarà de tirar endavant el projecte.
L'1 de novembre de 1991 i, sota la direcció artística del mestre Ricard Capdevila comencen els assaigs, estructurant l'Esbart amb tres seccions: Infantil, Juvenil i Cos de dansa.
I, així, el 25 de gener de 1992 i coincidint amb la Festa Major d'hivern esdevingué la presentació de l'Esbart en un acte solemne, durant el qual, en el preàmbul tingué lloc la salutació de l'alcalde Sr. Ernest López, així com la benedicció de l'Estendard per part de Mn. Jaume Masvidal (dep). En aquesta primera actuació, l'Esbart va ésser apadrinat pels esbarts: Sant Martí de Torrelles de Llobregat, Secretariat de Dansa de les J. C. de Molins de Rei, Grup de Dansa de Sant Celoni i Grup Dansaire de Breda.
El 14 d'agost i, coincidint amb la Festa Major d'estiu, s'incorporà a l'Esbart i feu la primera actuació la nova secció de Veterans.
Des del primer moment, l'Esbart ha volgut mantenir una filosofia de fidelitat amb l'origen, que no pas d'innovació, treballant la recerca de la documentació a fi de que en les actuacions es pogués plasmar de la manera més fidel possible les autèntiques arrels en el respecte de les coreografies, indumentària i música.
L'àmbit d'actuació s'ha centrat, bàsicament, en les ballades de les Festes Majors, tant del nostre poble com en molts d'altres del nostre país en les que hem estat convidats com també, a la Roda d'Esbarts Infantils, Juvenils i Veterans Catalonia i a l'Agrupació de Ball de Gitanes del Vallès.
Hem viatjat fora de Catalunya, actuan a Tolosa (Guipuscoa) i a Vilafranca de Bonany (Illa de Mallorca)
Tot i així, sempre hem estat i estem oberts a d'altres tipus de manifestacions que ens han comportat gratificadores ballades en àmbits molt diversos. A títol d'exemple podríem anomenar la nostra participació en: Trobada provincial de donants de sang de la Seguretat Social, Breda x Bosnia, Primera trobada Nacional d'Esbarts Dansaires de Catalunya, . . .
L'Esbart està obert a tothom i des de la seva inauguració i fins avui els dansaires, bàsicament noies, han oscil·lat d'entre un mínim de 25 fins a un màxim de 62, amb edats que van dels 4 als 76 anys, disposant d'un repertori de 64 danses.
Darrera dels balladors i de la Junta Directiva sempre hi ha hagut el recolzament desinteressat de gairebé tot el poble assumint les tasques necessàries (confecció de roba, il·luminació, so. . .) per a poder dur a bon terme les fites proposades.
En el marc legal, l'Esbart Jove de Gualba està inscrit en el Registre d'Associacions de la Generalitat amb el número 13995 de la secció 1ª del Registre de Barcelona, amb data de 22 de febrer del 1993.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Reflexiona be